Bu soğuk kış günlerinde sımsıcak bir merhaba ile sizlere ilk kez yaptığım 2 farklı lezzet sunmak istiyorum
Bunlardan ilki KEŞKEK
Daha önce çok kez yediğim çokta beğendiğim bir lezzet ama ben ilk kez yaptım.
Keşkek Anadolu’da hemen her şehirde ufak değişikler göstererek yapılan özel günlerin yemeği.
Düğünlerde, çeşitli şenliklerde ve davet sofralarını süsleyen bir yemek.
İsmi de yöreden yöreye değişiyor
keşkek yapımında genellikle kemikli et kullanılırken, Ege bölgesinde et yerine tavukla kullanıldığı da oluyor.
Görünüşüne bakmayın belki çekici gelmeyebilir ama öyle bir lezzet ki tatmayan bilmez.
Kolay, sağlıklı ve tatmadan geçilmeyecek bir lezzet keşkek.
MALZEMELER
(4 kişi için )
1 su bardağı Aşurelik Buğday
4 adet Tavuk Butu
3 bardak su
2 yemek kaşığı Tereyağ
tuz ve pul biber, kimyon
Hazırlanışı :
Buğdayı önceden bir kaç saat ıslatın. Düdüklü tencereye derisi ayrılmış tavuklarla buğdayı koyup tuz eklemeden pişirin.
Tuz buğdayın pişmesini geciktireceği için sonra eklenir.
İyice pişince tavukların kemiklerini sıyırıp alın
Tahta kaşıkla vurarak ya da el blenderi yardımı ile ezin.
Tavukla buğdayın birbiri ile iyice özdeşmesini sağlayın. Tuzu ve kimyonu bu aşamada ekleyebilirsiniz.
Servis yaparken üzerine eritilmiş tereyağ ve pul biber karışımı gezdiriniz
AFİYET OLSUN
İKİNCİ TARİF İSE YEŞİL MERCİMEK SALATASI
Bu salatayı daha önce ne tatma nede yapma fırsatım olmamıştı.
Hafta sonu deneme şansım oldu ve gerçekten çok beğendim
Doyurucu ve sağlıklı bir salata
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 çay bardağı haşlanmış arpa şehriye (pirinç ya da bulgur da olabilir)
1 rendelenmiş havuç
1/2 demet maydanoz,dereotu
1-2 yemek kaşığı haşlanmış mısır
4-5 taze soğan
1 kuru soğan
1 limon veya nar ekşisi
zeytinyağı
tuz,pul biber
Yeşil mercimek ve arpa şehriye ayrı ayrı haşlanır.Rendelenmiş kuru soğan zeytinyağında sotelenir.
1 çay bardağı haşlanmış arpa şehriye (pirinç ya da bulgur da olabilir)
1 rendelenmiş havuç
1/2 demet maydanoz,dereotu
1-2 yemek kaşığı haşlanmış mısır
4-5 taze soğan
1 kuru soğan
1 limon veya nar ekşisi
zeytinyağı
tuz,pul biber
Yeşil mercimek ve arpa şehriye ayrı ayrı haşlanır.Rendelenmiş kuru soğan zeytinyağında sotelenir.
Taze soğan,maydanoz, dereotu ince ince doğranır.Havuç rendelenir. Tüm malzeme karıştırılıp harmanlanır.
Tuz,limon,zeytinyağı ve baharatlar ilave edilir
Sevgili Has Kumaş, ben keşkeke de mercimek salatasına da bayılırım. "Görüntüsüne bakmayın" demişsin ama görüntüsü de güzel. Eline sağlık...
YanıtlaSilEllerine sağlık güzel görünüyorlar. Bende keşkek hiç yapmam ama annem güveçte yapar bizde afiyetle yeriz.
YanıtlaSilKeşkeği bizde genelde kemikli etle yaparız ama böyle tavukla yaptığımızda olur,çok severim..Lezzetli bir yemektir..Ellerine sağlık..Ayrıca görüntü güzel daha nasıl olsun:)YEŞİL MERCİMEK SALATASI DA GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK..SEVGİLER:)
YanıtlaSiloff nasıl canım keşkek çekti şimdi :( ellerine sağlık :)
YanıtlaSilikisini de çok beğenirim. ellerine sağlık çok da nefis görünüyorlar. buralarda da keşkeksiz bayram olmaz. yanında haşhaşlı çörek yemede yanında yat.
YanıtlaSilkeşkeği düğünlerde yaparız biz
YanıtlaSilyani yaparlarmış eskiden şimdi daha farklı adetler çıktı
ama tadı süper olur
seninkide çok güzel görünüyor
nasıl yapıldığını bilmiyordum
mutlaka denicem
teşekkürler:)
keşkek bende eşimin akrabalarını gönene ziyarete gittiğimde yemiştim güzeldi.Düğünlerde yaparlarmış ama benim için yapmışlardı eylülde düğüne gidicem oraya bol bol yerim artık:)
YanıtlaSilyeşil mercimeğin her türlüsüne bayılırım zaten